- Savonia-ammattikorkeakoulu
- savonia@savonia.fi
Ruoka ja luonto ovat kiinnostaneet minua jo pienestä pitäen. Ravintolakokin ja erä- ja luonto-oppaan tutkintojen jälkeen olikin luontevaa hakeutua restonomiopintoihin. Alalla viehättää sen monipuolisuus, vapaus ja luovuus. Kiinnostuksen kohteet ovatkin syventyneet alaa kohtaan entisestään ja kohdentuneet eri opetus -ja oppimisympäristöajatteluun.
Vuosi valmistumisen jälkeen olen vieläkin tyytyväinen opintojen antiin. Projektiopintoja ulkomailla olisin halunnut ottaa enemmän, mutta oma aikataulutus ei antanut myöten.
Ammatillinen osaaminen alalta kasvoi valtavasti ja sain myös syventävää näkökulmaa, miten opetusta voidaan järjestää eri oppimisympäristöissä.
Opinnäytetyönä toiminnallinen kehittämistyö, jonka produktiona syntyi keittokirja ”Elämyksiä avotulilta”. Aiheena keittokirja oli erittäin mielenkiintoinen ja antoi varmuuden siihen, että pystyn tulevaisuudessa toteuttamaan kirjasta omakustanteen ja mahdollisesti muitakin vastaavia produktioita.
Harjoittelut olivat projektiopintojen ohessa opiskelun parasta antia. Tärkeimmäksi kokonaisuudeksi nostaisin kuitenkin opinnäytetyöprosessin, joka nosti henkistä kasvua parikin askelta ylöspäin.
Oma urapolkuni on kuljettanut minua lähes 20 vuotta ruoan ja luontoelämyksien muodossa ympäri Suomea ja Eurooppaa. Mainitsemisen arvoisina voisi olla: Hotelli Pallastunturin keittiöpäällikkö, muonittaja rauhanturvajoukoissa, tuntiopettaja Riverialla ja 10 vuotta sivutoimisena elämysruokapalveluyrittäjänä. Restonomin pätevyys mahdollisti tämän hetkisen toimen Joensuun seudun kansalaisopistolla, jossa toimin koulutussuunnittelijana ja tuntiopettajana.
Kouluttautuminen kannattaa aina ja olenkin vahvasti alkanut liputtaa elinikäisen oppimisen puolesta. Tämä mahdollistaa verkostoitumisen alalle ja moniosaamisen tunnistamisen. Mitään ei tietysti ole tullut itsestään; päämäärien saavuttaminen vaatii motivaatiota ja asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen.
Restonomi AMK mahdollisti myös hakeutumisen opettajan pedagogisiin opintoihin, joita suoritan tällä hetkellä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. YAMK-tutkinto loistaa myös kirkkaana silmissä ja tarkoitus on hakea kouluun heti, kun saan nykyiset opinnot suoritettua.
Yksi tavoitteista olisi rakentaa kotaravintola Joensuun läheisyyteen, mikä mahdollistaisi ympärivuotisen toiminnan elämysruokapalveluiden järjestämisessä.
Mitä haaveita sinulla on viideksi vuodeksi eteenpäin? Tutkinto antaa lukuisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja työskennellä ympäri maailman. Välillä kannattaa pysähtyä hengittämään ja muistamaan, että opiskelee itseään varten.
Restonomit pärjää aina. Ala on täynnä mielenkiintoisia työtehtäviä ja haasteita juuri sinulle.
Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen >>
Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.