Olet täällä

Restonomi (AMK), matkailu- ja ravitsemisalan kehittäminen ja johtaminen, monimuotototeutus

Monta mahdollisuutta - Monta unelmaa

Kolme syytä hakea opiskelemaan Savoniaan restonomiksi

1.

Työelämän kanssa

Matkailu- ja ravitsemisala kasvaa ja työllistää hyvin. Verkostomme luovat askeleita urapolullesi opiskelujen aikana.

2.

Katso esittelyvideo monimuoto-opiskelusta.


3.

Vastuullinen moniosaaja

Saat menolipun palveluliiketoiminnan moniottelijaksi. Edessäsi on monien mahdollisuuksien vastuullinen urapolku.

 

Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
Laajuus: 210 op
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Toteutustapa: Monimuotototeutus   (tarjolla myös päivätoteutuksena)
Aloituspaikat: 25 (ensikertalaisille 20)
Lähiopetuspäivät: Katso Koulutuksen sisältö

Koulutuksen tavoite

Matkailu- ja ravitsemisalan moniosaajille on kysyntää. Se on maailman nopeimmin kasvava toimiala, joka työllistää myös tulevaisuudessa. Ala tarjoaa sinulle erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia uramahdollisuuksia sekä kotimaisissa että kansainvälisissä ympäristöissä.

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät erinomaisesti. Restonomikoulutuksen myötä ajattelutapasi kehittyy asiakaslähtöiseksi, myyntihenkiseksi sekä tulostavoitteelliseksi. Opit kehittämään ja johtamaan menestyviä ja kannattavia palveluja.

Restonomikoulutuksen myötä pystyt toimimaan innostavana ja kannustavana esimiehenä. Opintojesi aikana pääset hiomaan tiimityötaitojasi oman ja muiden alojen opiskelijoiden sekä työelämän kanssa. Savonian restonomikoulutus valmentaa sinut alan ammattilaiseksi hyvin käytännönläheisissä opinnoissa.

 Löydät meidät myös Instagramista @savoniaresto

Opiskelijatarinoita

Mari Harmoinen

Vietin vuosia unelmatyössäni maailman merillä asiakkaita palvellen. Työelämänmuutokset toivat minut kuitenkin Suomeen ja pian tämä etelän tyttö muutti rakkauden perässä Kuopioon. Työnhaku takkusi ja päätin lähteä hakemaan koulun penkiltä uutta suuntaa uralle. Syksyllä 2016 aloitin restonomin monimuoto-opinnot Savoniassa. Aluksi kaikki oli järisyttävän jännittävää. Itsekuri ja ihanat ystävät sekä opettajat ovat tsempanneet koko matkan ajan.

Mari Harmoinen

Lue lisää >>

 

Uratarinoita

Markku Laatikainen

Ruoka ja luonto ovat kiinnostaneet minua jo pienestä pitäen. Ravintolakokin ja erä- ja luonto-oppaan tutkintojen jälkeen olikin luontevaa hakeutua restonomiopintoihin. Alalla viehättävät sen monipuolisuus, vapaus ja luovuus. Kiinnostuksen kohteet ovatkin syventyneet alaa kohtaan entisestään ja kohdentuneet eri opetus -ja oppimisympäristöajatteluun. Tutkinto antaa lukuisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja työskennellä ympäri maailman!

Markku Laatikainen

Lue lisää >>

 

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella.

Valintakurssi on tutkintoon kuuluva 5 opintopisteen laajuinen opintojakso. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun Moodle verkko-oppimisympäristössä. Hakuajan jälkeen hakijoille lähetetään sähköpostitse ohjeet valintakurssille kirjautumisesta.

Valintakurssi avautuu Moodlessa 7.4.2020 ja kurssin tehtävät on palautettava 7.5.2020 klo 23:59 mennessä.

Valintakurssin maksimipistemäärä on 100 pistettä ja siitä on saatava vähintään 40 pistettä voidakseen tulla valituksi.

Hakukohde ei ole mukana valintakoeyhteistyössä. Muualla suoritetun valintakokeen tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakurssin tulos muihin hakukohteisiin.

Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämällä valintakurssilla, täytä hakulomake ja toimita se liitteineen Savonian hakijapalveluihin.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet

Koulutuksen sisältö

Restonomin monimuoto-opinnot toteutetaan verkko-opintoina, mikä mahdollistaa joustavan kokoaikaisen opiskelun, myös työn ohessa. Lisäksi lukuvuoden aikana kokoonnumme muutaman kerran intensiivipäiville. Savonian pääkampus on Kuopiossa, mutta yksittäinen intensiivipäivä voidaan järjestää myös muualla, kun ao. ympäristö tukee oppimistavoitteiden saavuttamista. Opiskelijan tulee olla läsnä intensiivipäivillä. 

Aloittavien opiskelijoiden lukuvuoden 2020-2021 intensiivipäivät toteutetaan seuraavasti 24.-25.8.2020, 5.-6.10.2020, 16.-17.11.2020, 18.-19.1.2021 ja 22.-23.3.2021. 

Savoniassa saamasi restonomikoulutus on monipuolista ja työelämälähtöistä. Koulutus tuottaa laaja-alaisen matkailu- ja ravitsemisalan osaamisen.

Ensimmäisenä opintovuotena keskityt toimialan perustietoihin ja -taitoihin, liiketoiminta-osaamisen perustietoihin sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin. Toisena ja kolmantena opintovuotena syvennetään ammatillista osaamistasi ja painotetaan operatiivista toimintaa ja johtamista sekä asiantuntijuutta.

Syvennät ammatillista osaamistasi mm. seuraavilla osa-alueilla:

 • ravitsemispalvelut (ruoka ja juoma),
 • majoituspalvelut sekä
 • tapahtuma- ja ohjelmapalvelut.

Ravitsemispalveluiden kokonaisuudessa syvennät osaamistasi mm. ruuan ja juoman yhdistämisessä sekä gastronomiassa. Matkailupalveluiden syventävissä opinnoissa korostuvat asiakkaiden kokemat elämykset. Kehität osaamistasi tapahtuma- ja ohjelmapalveluiden sekä kokous- ja kongressipalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Vieraiden kielten opintojen tarjonta on monipuolista ja käytännönläheistä ja voit halutessasi valita niitä osaksi valinnaisia opintoja. Tärkeä osa opintojasi on alan yrityksissä tehtävät harjoittelujaksot kotimaassa tai ulkomailla. Myös omaa toimialan työpaikkaasi voit mahdollisesti hyödyntää harjoitteluissa, oppimistehtävissä ja opinnäytetyössä. 

Opintojen rakenne

Restonomiopintosi ovat yhteensä 210 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan osaksi opintoja. Osa opinnoista on mahdollista toteuttaa työelämässä.

 • Perusopinnot, 20 op
 • Yhteiset ammattiopinnot, 90 op
 • Syventävät ammattiopinnot, 30 op
 • Valinnaiset opinnot, 25 op
 • Harjoittelu, 30 op
 • Opinnäytetyö, 15 op

Jokainen opiskelija rakentaa omiin tavoitteisiin soveltuvan kokonaisuuden, ja laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman sen toteuttamiseksi. Henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa eli HOPSissa sinulla on mahdollisuus hyödyntää aiemmin hankkimaasi osaamista. Voit suunnata opintojasi haluamallesi toimialan osa-alueelle valinnaisilla opinnoilla, työpaikallasi toteutettavilla liiketoiminnan kehittämisprojekteilla tai syventävällä harjoittelulla.

Opinnäytetyö

Savoniassa kannustetaan tekemään opinnäytetyö työelämäläheisesti. Myös tämä mahdollistaa sinulle hyvät mahdollisuudet verkostoitua alallasi jo opintojen aikana. Usea restonomiopiskelija tekee opinnäytetyön harjoittelu- tai työpaikkaansa.

Opinnäytetyössäsi korostuu sinun, työelämän ja ammattikorkeakoulun välinen aktiivinen vuorovaikutus niin aiheen valinnan, tavoitteiden asettamisen kuin toteutuksenkin osalta. Opinnäytteen voit tehdä yksin tai yhdessä toisen opiskelijan kanssa.

Uusimpiin opinnäytetöihin pääset tutustumaan Theseuksessa.

Uramahdollisuudet ja tehtävänimikkeet

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät hyvin koulutusta vastaaviin tehtäviin. Restonomin tutkinto antaa sinulle valmiudet työskennellä monipuolisesti matkailu- ja ravitsemisalan esimies- ja asiantuntijatehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Restonomiopinnot antavat sinulle hyvän pohjan myös yrittäjänä toimimiseen.

Työpaikkanasi voi olla myös muut erilaiset palvelualan yritykset ja organisaatiot.

Restonomit työllistyvät hyvin eri tyyppisiin työtehtäviin. Restonomiksi valmistuneen työpaikkoja ja tehtävänimikkeitä ovat mm.

 • palveluvastaava, palvelupäällikkö
 • vuoropäällikkö
 • majoituspalvelutehtävät: vastaanottovirkailija, hotellipäällikkö, hotellin johtaja
 • ravintolapäällikkö, ravintolayrittäjä
 • matkailupalvelujen myynti- ja markkinointitehtävät: myyntiassistentti, myyntipäällikkö
 • keittiömestari, keittiöpäällikkö, kokki
 • tapahtumatuottaja
 • ohjelmapalveluyrittäjä, -tuottaja
 • kokous- ja kongressipalvelutehtävät, Professional Congress Organiser
 • markkinointivastaava
 • elintarvikealan myynti-, markkinointi- ja tuotekehitystehtävät
 • myyntiedustaja, tuotepäällikkö
 • ruoka-alan tuotekehittäjä
 • alan neuvonta- ja koulutustehtävät.
 • matkailualan järjestöt, myynti- ja jakeluorganisaatiot matkailun kehittämisprojektit
 • lomakeskukset, leirintäalueet, huvipuistot

Lisää alasta voit lukea täältä.

Voit tutustua meiltä valmistuneiden restonomien uratarinoihin alla olevien videoiden kautta:

Kansainvälistyminen

Opintojen aikana kannattaa myös kansainvälistyä. Kansainvälisyysosaaminen on suuri etu työllistymisessä ja urakehityksessä opintojesi jälkeen. Savoniassa sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi tai suorittaa toinen tai vaikka molemmat harjoittelut ulkomailla. Lisäksi voit osallistua opintojaksoilla järjestettäviin ulkomaisiin intensiiviviikkoihin tai kesäkouluun.

Mahdollisuuksia on paljon. Kohteita on niin kaukomaissa, Euroopassa kuin Suomen lähialueillakin. Kansainvälistyä voit myös kotikampuksella valitsemalla vieraiden kielien ja kulttuurien opintoja, toimimalla yhteistyössä Savoniaan tulevien eri maalaisten vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden kanssa tai vaikkapa osallistumalla kv-tuutoritoimintaan. Opintojen loppupuolella voit hakea International Talent -osaamismerkkiä todistukseksi kansainvälisen osaamisesi merkittävästä kehittämisestä opintojesi aikana.

Ensimmäisen lukuvuoden opintojen jälkeen voit opiskella ulkomailla joko lukukauden tai koko lukuvuoden. Vaihto-opiskelupaikan voit valita laajasta Savonian yhteistyökorkeakouluista. Suosituimpia vaihto-opiskelumaita ovat mm. Hollanti, Itävalta, Norja, Kiina ja Etelä-Korea.

Restonomiopiskelijana voit myös suorittaa alan kansainvälisen kaksoistutkinnon, Bachelor Degreen. Tällöin opiskelet koko lukuvuoden Brussel Business Instituten (BBI) kampuksella Luxemburgissa. Opintojen päättyessä saat tutkintotodistuksen sekä BBI:sta että Savoniasta.

Myös harjoittelujakson tai vaikka molempien suorittaminen ulkomailla on osa kansainvälistymistä. Harjoittelupaikan voit hakea itse tai hyödyntää laajaa Savoniaan tulevaa harjoittelupaikkatarjontaa. Harjoittelupaikkoja on tarjolla mm. hotelleissa, ravintoloissa, ohjelmapalveluissa ja muissa kansainvälisissä toimialan tehtävissä. Kohteita löytyy ympäri maailman, kuten Australiasta, Uudesta Seelannista, USA:sta, Thaimaasta, Espanjasta, Saksasta, Venäjältä ja Norjasta.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Koulutus on työelämälähtöistä, joten sinulla on mahdollisuus hyödyntää esim. oman työpaikkasi toimeksiantoja opintojaksojen opiskelussa ja tehtävissä. Intensiivipäiviin liittyy myös mm. yritysvierailijoita ja -vierailuja.Voit sisällyttää opintoihisi myös yrittäjyyteen painottuvia opintoja.

Tutkimuksen painopisteet

Voit hankkia uudenlaista osaamista myös erilaisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sekä -projekteissa.

Opiskelijat ovat olleet mukana mm. Tahkon alueen kehittämishankkeissa sekä ruuan vastuullisuuteen liittyvissä hankkeissa.

Savonian Future Food -tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö tarjoaa toimintaympäristön myös opiskelijoille osaamisen syventämiseen.

Jatko-opintomahdollisuudet

Restonomi (AMK) tutkintonimike antaa jatko-opintokelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Voit hakeutua opiskelemaan esimerkiksi matkailu- ja ravitsemisalan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (Restonomi YAMK) hankittuasi tutkinnon suorittamisen jälkeen kaksi vuotta soveltuvaa työkokemusta. Restonomiopinnot luovat hyvän pohjan myös maisterikoulutukselle yliopistossa. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa.

Lisätietoa opetuskielestä

Opinnot suoritetaan pääsääntöisesti suomen kielellä. Osa opintojaksoista voi olla joko osittain tai kokonaan englanninkielisiä.

Hakuaika
Kevään 2020 yhteishaku: 18.3.–1.4.2020

Miten hakea?
opintopolku.fi

Ota yhteyttä!
Mari Vartiainen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puhelin: 044 785 6051

Opiskelijatarinoita
Alan sivuilla

Opiskelu koulutusalalla
Matkailu- ja ravitsemisala

Tutustu opetussuunnitelmaan
Restonomikoulutus

Katso alan esittelyvideo

Kevään 2020 yhteishaku - suomenkieliset koulutukset

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube