Olet täällä

Projektit ja hankkeet

Projektin tiedot
NimiRatkaisut BIo- ja jätekattiloiden TUhkan käyttäytyMisen ja päästöjen hallintaan
Aloituspäivä1.1.2019
Lopetuspäivä31.3.2021
www-sivuthttps://energiatutkimus.savonia.fi/fi/hankkeet
TilaKäynnissä
YhteyshenkilöPetteri Heino
KuvausHankkeen tavoitteena on kehittää ratkaisumalleja biomassoja ja jätteitä hyödyntävissä kattilalaitoksissa esiintyviin tuhkaperäisiin ongelmiin, mm. kattilan likaantumiseen, pedin agglomeroitumiseen ja päästöihin. Hankkeessa hyödynnetään Savonia-ammattikorkeakoulun Varkauden kampuksen Energiatutkimuskeskusta ja Itä-Suomen yliopiston monipuolisia koe-, mittaus- ja analyysivalmiuksia.

Päätavoite: parantaa edellytyksiä korvata fossiilista energiantuotantoa uusiutuvilla polttoaineilla.
KehittämistarveSuomessa uusiutuvien biomassojen ja jätteiden hyödyntäminen energiantuotannon kattilalaitoksissa on kasvanut merkittävästi kuluvana vuosikymmenenä ja näiden käyttö on edelleen lisääntymässä. Siirtyminen korkeisiin biopolttoaineosuuksiin sekä heikompilaatuisten biomassojen sekä jätepolttoaineiden käyttö aiheuttaa kattiloissa kuitenkin likaantumiseen, polttoprosessin toimivuuteen, tuhkan loppusijoittamiseen ja päästöihin liittyviä haasteita.
ToimenpiteetTyöpaketti 1: Pedin agglomeroitumisilmiöiden selvittäminen.
Työpaketti 2: Kattilan kuonaantumis- ja likaantumisilmiöiden selvittäminen.
Työpaketti 3: Tuhkat ja päästöt.
Tulokset
KumppanitHanketta toteuttavat Savonia-ammattikorkeakoulu (hallinnoija) ja Itä-Suomen yliopisto.
Hankkeessa ovat mukana myös Andritz, Clean Flame, Clean Steel, Riikinvoima, Stora Enso, Savon Voima ja Sumitomo SHI FW Energia
RahoittajaEAKR Flat Rate 2014-2020

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube