Anne-Pauliina Rytkönen, agrologi

Kaupunkilaistyttö maatilaharjoittelussa lypsykarjatilalla

Aloitin opiskelut Savoniassa syksyllä 2016. Opiskelen agrologiksi monimuotototeutuksella. Opiskelijoiden keskuudessa yksi ensimmäisen talven puheenaiheista oli kesän maatilaharjoittelu, johon jokaisella oli omanlaisensa odotukset. Koska olemme aikuisryhmä, oli kaikilla omat työnsä ja perheensä hoidettavana harjoittelun lisäksi. Tämä otettiin koulun puolesta hyvin huomioon, ja kaikille räätälöitiin omat tavoitteet ja tavat päästä niihin. Kaikki myös innostuivat tekemään osan harjoittelusta vieraalla tilalla, vaikka omakin yritys olisi ollut pyöritettävänä. Tämä antoi mahdollisuuden tutustua muiden tilojen arkeen ja saada omaan työhön tuoreita ajatuksia.

Harjoittelun järjestäminen oli minulle helppoa, sillä olen saanut työpaikaltani kahden vuoden opintovapaan. Pystyin siis keskittymään harjoitteluun täysipäiväisesti. Aloitin toukokuun alussa kahden robotin lypsykarjatilalla, jossa oli noin 140 lypsävää. Olen kaupunkilaistaustainen ja näin lypsyrobotin ensimmäistä kertaa elämässäni, kun kävin esittäytymässä tilalla. Olihan se aluksi ihmeellinen! Uutta asiaa tuli alussa valtavasti ja muistettavaa oli paljon. Sain onneksi hyvän perehdytyksen. Pidin erityisesti siitä, että kaikkiin kysymyksiini vastattiin, ja tilalla oli hyvät perustelut kaikille tehdyille ratkaisuille. Oppimisen kannalta oli tärkeää, että ymmärsin miksi asiat tehtiin niin kuin tehtiin. Kävimme hyviä keskusteluja.

Navettaharjoittelun mieleenpainuvimpia tapahtumia olivat vasikoiden syntymät, joissa sain olla useasti mukana. Muutenkin eläinten hoitaminen oli minulle mieluisaa työtä. Vaikka lehmiä oli paljon, tulivat ne nopeasti tutuiksi nimineen ja persoonineen. Tilan yrittäjä opetti minulle koneiden käyttöä ja pääsin ajamaan traktorilla tai pienkuormaajalla liki päivittäin. Pääsin peltotöihinkin mukaan. Vähitellen taidot karttuivat, ja sain työskennellä itsenäisesti. Opin kolmessa kuukaudessa paljon enemmän, kuin harjoittelun alussa uskalsin toivoa. Oma motivaatio ja halu oppia vaikuttivat paljon.

 

Loppuharjoittelu lännenratsastustilalla

Koska opiskelen hevospainotteisesti, tein harjoittelun kaksi viimeistä kuukautta lännenratsastustallilla Alapitkällä. Hevosten hoitaminen oli minulle ennestään tuttua, mutta oli mielenkiintoista nähdä, miten asiat juuri harjoittelutallilla hoidettiin. Opin mönkijällä työskentelyä ja pääsin seuraamaan nuorten hevosten koulutusta. Tällainen 90 päivän harjoittelu saattaa opintojen alussa tuntua pitkältä, mutta oli oppimisen ja ammattitaidon karttumisen kannalta tärkeä jakso. Minulla oli ihan uudenlaista ymmärrystä tarttua toisena opiskeluvuotena koulutehtäviin, kun olin päässyt kokeilemaan maatilan töitä käytännössä. 

 

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen >>

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube