Olet täällä

Toimitusjohtaja Elena Chiksoeva

Olen Elena Chiksoeva, inkeriläistaustainen nainen Karjalasta Venäjältä. Olen opiskellut sekä restonomi AMK että myös YAMK-tutkinnot, ja tässä kerron lyhyesti omien opintojeni ja urani etenemisestä.

Lukion jälkeen kotikaupungissa Kostamuksessa oli järjestetty pääsykokeet Koillis-Pohjanmaan ammattikouluun Taivalkoskelle, johon hain matkailu- ja ravitsemisalalle. Oletin, että lähden vastaanottovirkailijaksi opiskelemaan, mutta paikan päällä selvisi, että minusta tulee suurtalouskokki. Se oli paha yllätys, koska keittiö on aina ollut minulle todella vieras paikka. Toisaalta paluuta ei sillä hetkellä ollut, koska opintovuosi oli jo alkanut, joten yritin panostaa silloin opiskelun aikana suomen kielen oppimiseen.

Vuonna 2003 yritin kuitenkin taas päästä matkailualalle ja aloitin restonomin opiskelut Nurmeksessa AMK:ssa. Ulkomaalaisena opiskelijana minulla ei ollut oikeutta opintotukeen, joten nopeasti tuli ajatus muuttaa isompaan kaupunkiin, koska siellä on enemmän mahdollisuuksia tehdä töitä opiskelun ohella.

Ensimmäiseksi harjoittelupaikaksi valikoitui Kuopiossa sijaitseva hotelli Savonia ja samana aikana onnistuin hoitamaan opiskelusiirtoasiat, joten seuraavan opiskeluvuoden aloitin jo Savonia-ammattikorkeakoulussa.

Opiskelu oli haasteellista, varsinkin kielen kannalta. Välillä tuntui että tipuin kärryistä kokonaan. Koeviikot tuntuivat maailman lopulta. Onneksi sanakirjat olivat apuna mukana. Toisaalta aineet olivat todella mielenkiintoiset ja hyödylliset. Harmitti, että ei ollut aina riittävästi aikaa opiskeluun, koska aina iltaisin ja viikonloppuisin piti tehdä töitä tarjoilijana ja siivojana.

Loput opiskeluajan harjoitteluista suoritin töissä uuden vuoden sesonkeina tulkkina ja vastaanottovirkailijana hotelleissa. Jälkeenpäin mietin että jos olisi mahdollisuus, niin menisin työharjoitteluun myös muihin hotelleihin, koska työharjoittelu on todella hyvä mahdollisuus näyttää omaa persoonaa.

Noin vuoden päästä löysin omalta alalta työpaikan Tahkolla ja aloitin lomakylässä vastaanottovirkailijana. Kolmen vuoden päästä siirryin toimialajohtajatehtäviin ja vielä kahden vuoden päästä toimitusjohtajatehtäviin. Siinä välissä kerkesin olla äitiyslomalla ja suoritin vuoden mittaisen Toimitusjohtajakoulun. Sen jälkeen aloitin työn ohella maisteritason YAMK opinnot Savoniassa. Oli taas todella hyödyllistä olla koulunpenkillä ja päivittää tiedot ja taidot. Opinnäytetyön teen Kuopio-Tahko alueen venäjänkielisistä sivuista. Siitä on hyötyä itselle matkailualalla työskenneltäessä, matkailijoille ja alueelle.

Olen myös Savoniassa vierailevana luennoitsijana matkailualalla. Sen kutsun ja kunnian otin vastaan aivan mielelläni. Olen aktiivinen myös verkostoitumisessa ja asioissa, jotka jollain tavalla edistää alueen kehitystä. Olen mukana matkailuvaliokunnassa, ETNO neuvottelukunnassa, Nuorkauppakamarin toiminnassa, Nilsiän yrittäjät hallituksessa yms. vastaavissa.  Urakehitykseeni vaikutti kaikista eniten todennäköisesti oma-aloitteinen, itsevarma, luotettava, iloinen luonne ja loputon kärsivällisyys ja sinnikkyys. Kilpailussa Nuori Johtaja 2015 pääsin viiden lopullisen ehdokkaan joukkoon.

Toivon kaikille tsemppiä koulu- ja myöhemmin työelämässä. Elämä on niin hektinen, joten ottakaa siitä kaikki ilot irti, unohtamatta arvokkaita hyötyjä opiskelusta!

 

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube