Olet täällä

Elina Kiviaho - etänä uralla eteenpäin

Olen Savonian kasvatti vuosimallia 2005, 2011, 2015 sekä 2016. Pohjakoulutukseltani olen bioanalyytikko ja valmistuin ensimmäisen kerran Savoniasta vuonna 2005. Hakeuduin kouluun heti ylioppilaaksi päästyäni ja valmistuin kolmessa vuodessa, puoli vuotta etuajassa. Opiskeluihini sisältyi myös 4 kk kestänyt sairaalaharjoittelujakso Ruotsissa, Uumajassa. Valmistumiseni jälkeen etsin omaa paikkaani työskentelemällä niin sairaalalaboratorioissa kuin terveyskeskustenkin laboratorioissa. Tunsin kuitenkin tarvetta kokeilla jotain uutta, joten päädyin yliopistolle lukemaan biotieteitä. Kaipasin kuitenkin enemmän käytännönläheisyyttä sekä parempia työllistymismahdollisuuksia tulevaisuudessa, joten palasin takaisin "oikeisiin töihin" vuoden yliopisto-opintojen jälkeen.

Pakollinen tauko urasuunnitelmiin koitti vuonna 2010, jolloin jäin esikoisen syntymän jälkeen kotiäidiksi. Oli vihdoin aikaa miettiä kunnolla, mikä minusta tulee isona ja päädyin lopulta etsiskelemään mahdollisuuksia lisäkouluttautumiselle bioanalytiikan parissa. Niinpä aloitin vierianalyytikan erikoistumisopinnot Savoniassa syksyllä 2010! Opinnot suoritettiin suurimmaksi osaksi etäopintoina, lähipäiviä ollessa kuukaudessa vain muutamia. Omat haasteensa opiskelulle toi se, ettei minulla ollut vakituista työpaikkaa, jonka hyödynnettäväksi olisin voinut oppimistehtäviäni laatia. Niinpä opiskelun tuotoksista pääsi hyötymään mm. oman kuntani neuvola, johon minulla oli sillä hetkellä tiivis asiakkuussuhde. Vaikka verkko-opiskelu oli bioanalyytikoksi opiskellessani ollut vasta trendinä tuloillaan, tuntui erikoistumisopintojen suorittaminen ensimmäistä kertaa etänä vaivattomalta ja luonnistui jopa pienen lapsen kanssa kotona ollessa. Vierianalytiikan osaajaksi valmistuin keväällä 2011.

Erikoistumisopinnot jättivät kipinän opiskeluun, joten vuonna 2013 aloitin Savoniassa YAMK-opinnot, sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmassa. Ensimmäisestä päivästä lähtien tiesin olevani matkalla oikeaan suuntaan! Olin vihdoin ymmärtänyt, minkä tyylinen työ minua kiinnostaa. Niinpä opiskeluaika kului nopeasti itseä kiinnostavien oppiaineiden parissa. Intensiivisiä lähipäiviä oli muutamia kuukaudessa ja illat kuluivat tiiviisti tietokoneen äärellä lasten mentyä nukkumaan. Vakituisen työpaikan puute ei edelleenkään ollut este oppimistehtävien tekemiselle ja opinnäytetyönkin aihe löytyi oman harrastuksen parista. Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmasta valmistuin vuonna 2015. Koulutuksen myötä sain valtavan määrän lisää itseluottamusta ja uskoa omaan ammatilliseen osaamiseen sekä kokemusta ja varmuutta esiintymistilanteisiin. Kun opiskelun makuun olin kerta päässyt, niin hakeuduin vielä opiskelemaan ylemmän ammattikorkeakoulun bioanalytiikan kliinisen asiantuntijan tutkinto-ohjelmaan.

Etänä tapahtuva monimuoto-opiskelu on ollut minulle ainoa mahdollisuus kouluttautua eteenpäin urallani ja samalla hoitaa lapsiani kotona. Etäopiskelu on vaatinut valtavasti itsekuria ja halua opiskella. Oman ryhmän tuki ja hyvä vuorovaikutus ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä opintojen etenemisen kannalta. Opettajat ovat olleet hyvin tavoitettavissa vaikkei heitä fyysisesti ole usein päässytkään tapaamaan. Vaikka olen ollut yli 6 vuotta poissa työelämästä, olen opiskelujeni avulla pystynyt pitämään itseni ammatillisesti ajan tasalla. Savoniasta saamieni oppien avulla uskon tulevaisuudessa työllistyväni esimies-, asiantuntija- tai kehittämistehtäviin omalla alallani.

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube