Inkariina Kurkinen, sairaanhoitaja (AMK)

Sairaanhoitajaopiskelijat tutustuvat eri maiden tapoihin vaihdossa

Viime syksynä Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen kampukselta lähti opiskelijoita vaihtoon Thaimaahan, Slovakiaan ja Australiaan. Sairaanhoitajaksi opiskeleva Inkariina Kurkinen huomasi Bangkokissa kahdessa paikallisessa valtionsairaalassa, että kulttuurieroja terveydenhuollossa on paljon.
 

– Thaimaalaiset eivät näytä kipua tai negatiivisia tunteita: vain positiiviset tunteet voidaan osoittaa. Niinpä esimerkiksi sektiosta tulleiden äitien kipuja hoidetaan hyvin lyhyen aikaa kunnolla, ja sen jälkeen annetaan vain parasetamolia – eikä kukaan varsinaisesti edes kysy, tarvittaisiinko kipukääkettä enemmän, kuvailee Kurkinen.

 

Yllätykselliset kolme viikkoa

Vastasyntyneiden osastolla lääkkeitä ei säilytetä lukkojen takana, vaan vetolaatikoissa käytävillä, jatkaa Kurkinen erojen kuvailua. Synnytys myös maksaa sairaalassa. – Mutta se oli positiivinen yllätys, että lapset rokotetaan hyvin: myös B-hepatiittirokote annetaan ilmaiseksi, ihmettelee Kurkinen. Rokotukset ja lasten hoito olivat suomalaiseen tapaan ilmaisia.

Toisaalta Suomessa puhtaudesta huolehditaan täysin eri tavalla kuin Thaimaassa. Esimerkiksi nielunäytettä otettaessa ei Thaimaassa saanut käyttää kertakäyttöhanskoja, eikä vastaanottohuoneessa ollut vesipistettä, jossa pestä käsiä potilaiden välillä. – Synnytyksen jälkeisellä osastolla vaihdettiin sentään lakanat, mutta esimerkiksi lasten päivystyksessä näkemiltäni veritiputuksen potilailta en nähnyt, että lakanoita olisi kertaakaan vaihdettu, kertaa Kurkinen kokemuksiaan.

Inkariina Kurkinen oli yhteensä kolmen viikon ajan harjoittelussa kahdessa Thaimaan paikallisessa valtionsairaalassa.

– Tein esimerkiksi vitaalimittauksia: verenpaineen, kuumeen, pituuden ja painon mittausta, kertoo Kurkinen. Samalla Kurkinen tutustui kulttuuriin ja huomasi, miten hyvin asiat meillä Suomessa ovat. – Jokaisen olisi hyvä nähdä, miten muualla hoidetaan, että opittaisiin arvostamaan meidän systeemiämme, kannustaa Kurkinen.

Sairaanhoitajaopinnot jatkuvat opinnäytetyön tekemisen merkeissä. Kurkinen tutkii opinnäytetyössään, miten tyytyväisiä Ylä-Savon Enska-palvelun potilaat ovat olleet, ja onko mallissa kehitettävää.

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen >>

 

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube