Olet täällä

Savonian 3D-tulostusympäristö Suomen kovimpaa kärkeä

Savonia ja Vossi Group Oy allekirjoittivat hankintasopimuksen huippuluokan metallin 3D-tulostimesta. Hankittava 3D-tulostin edustaa markkinoiden edistyneintä saatavilla olevaa teknologiaa ja nostaa Savonian 3D-tulostusympäristön Suomen kovimpaan kärkeen.

Laite on merkiltään SLM 280 2.0 TWIN 700W ja siinä on mukana runsaasti lisävarusteita (mm. lasersulan- ja tehonseuranta, esilämmitys 550°C saakka, 0-pistekiinnitysjärjestelmä, kasvatusalueen pienennys). Kahden laserin yhtäaikainen käyttö ja hyvin tutkimus- ja tuotekehitystyötä tukeva varustepaketti tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet metallin 3D-tulostustekniikkaan tutustumiseen myös alueen yrityksille.

Hankinnan myötä metallin 3D-tulostukseen liittyvä osaaminen saadaan tuotua mukaan opetukseen ja varmistetaan se, että Savonian opiskelijoilla on alan viimeisin tietotaito käytettävissään.

Laitteen tulostusalueen koko on 280 x 280 x 365 mm ja sillä voidaan valmistaa kappaleita erilaisista metalliseoksista. Materiaalivalikoimassa ovat mm. alumiini (AISi10Mg), ruostumaton teräs (17-4PH & 316L), työkaluteräs (H13), titaani (TiAl6V4), inconel (IN625 & IN718) ja kupari (CuNi2SiCr).

Laitteen käyttöönotto tapahtunee maalis-huhtikuussa ja se tulee sijoittumaan Savonian metallin 3D-tulostustilaan Novapoliksen T0 rakennuksessa Savilahden kampuskokonaisuudessa Kuopiossa.

Hankinta liittyy menossa olevaan 3D-tulostuksen investointi- ja kehityshankkeeseen. Hankkeen aikana hankitaan ja käyttöönotetaan Savonian 3D-tulostuksen toimintaympäristöön useita eri menetelmiin perustuvia 3D-tulostuslaitteita, jotka mahdollistavat 3D-tulosteiden valmistamisen useista eri materiaaleista eri kokoluokissa.

Hankkeen avulla mahdollistetaan monialaisen ja modernin 3D-tulostuksen toimintaympäristön syntyminen Kuopion Savilahteen muodostuvaan kokonaisuuteen. Hankkeessa todennetaan laitteiden ja materiaalien soveltuvuus eri käyttökohteisiin konkreettisten case-esimerkkien avulla yhteistyössä alueen muiden toimijoiden ja yritysten kanssa.

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube